Typer af angst

Generaliseret angst

Generaliseret angst viser sig ved, at du er udtalt bekymret for en hel række ting. Du kan for eksempel være bange for sygdom, eller for at der skal ske noget forfærdeligt med dine nærmeste. Du kan også bekymre dig over, om du har gjort noget forkert.

Bekymringerne kan blive så omfattende, at du kan have svært ved at koncentrere dig om andet. Det vil ofte betyde, at du har svært ved at sove om natten.​

Social angst

Social angst er en lammende frygt for sociale situationer og for at blive dømt eller ydmyget af andre. Social angst kan få dig til at føle dig både skamfuld og alene. Det vil ofte føre til, at du trækker dig fra sociale sammenhænge. Social angst kan påvirke studier såvel som arbejde og familieliv i alvorlig grad.​

Panikangst

Panikangst opstår ofte som stærke fysiske symptomer, såsom voldsom hjertebanken, brystsmerter og åndenød. Disse anfald kan pludseligt og uventet opstå. De kan gøre dig angst for at være alvorligt syg, selvom der intet fysisk er galt med dig. ​

Præstationsangst

Præstationsangst optræder ofte i situationer på studie eller arbejde, hvor du skal yde en særlig indsats – for eksempel ved at skulle lave en fremlæggelse eller tage en eksamen.

Ved præstationsangst fokuseres der ofte på det, der kan gå galt – at ”klappen går ned” eller at du bliver overvældet af nervøsitet.

Ofte er præstationsangst ledsaget af tanker om, at andre vil opleve dig som dum eller inkompetent. Der kan optræde katastrofetanker om, at det at fejle kan føre til, at du mister dit job eller ikke kan klare dit studie.

En særlig form for præstationsangst er seksuel præstationsangst, hvor bekymringen for ikke at kunne gennemføre et samleje kan blive forstærkende og lede til undgåelse af sex.​

Tvangstanker- og handlinger

Tvangstanker- og -handlinger (OCD) er også en form for angst. Hvis du har OCD, kan du have plagsomme tanker om, at der vil ske noget forfærdeligt (enten med dig selv eller dine nærmeste), hvis du ikke udfører bestemte ritualer igen og igen.

​Du kan for eksempel være bange for at blive smittet med en farlig sygdom, og derfor udvikle tvangshandlinger, hvor du vasker hænder hyppigere og hyppigere.

​Du kan også føle, at du er nødt til at tjekke noget efter gentagne gange, og måske være bekymret for, at der vil ske noget ubehageligt, hvis du ikke gør det.

​Ofte vil du opleve, at tvangshandlingerne midlertidigt får angsten til at blive mindre, men i det lange løb er tvangshandlingerne med til at forstærke problemerne. 

Psykologer til angstbehandling